Choď na obsah Choď na menu
 


Prijímanie detí do MŠ

 

Na predprimárne vzdelávanie sa prijímajú deti v zmysle § 59 zákona č. 245/2008 Z.z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon) a o zmene a doplnení niektorých zákonov.
sam_1975.jpg

Ak ide o dieťa s ŠVVP, zákonný zástupca predloží a) vyjadrenie príslušného zariadenia výchovného poradenstva a prevencie

b) odporúčanie všeobecného lekára pre deti a dorast

Dieťa sa prijíma na základe písomnej žiadosti zákonného zástupcu pre nasledujúci školský rok. Žiadosť musí byť riadne vyplnená a doložená potvrdením o zdravotnej spôsobilosti dieťaťa od všeobecného lekára pre deti a dorast, ktorého súčasťou je údaj o povinnom očkovaní dieťaťa. Termín a miesto podávania žiadostí zverejní riaditeľ  po dohode so zriaďovateľom na budove MŠ. Prednostne sa prijímajú deti, pre ktoré je plnenie predprimárneho vzdelávania povinné. Ostatné podmienky prijímania detí určí riaditeľ po prerokovaní  s pedagogickou radou školy a zverejní ich na viditeľnom mieste.

Povinné predprimárne vzdelávanie trvá jeden školský rok a plní ho v obci, v ktorej má trvalý pobyt (ďalej - "spádová materská škola"), ak zákonný zástupca nevyberie inú materskú školu. Dieťa môže plniť povinné predprimárne vzdelávanie aj v inej  ako spádovej materskej škole, ak ho riaditeľ tejto materskej školy prijme na povinné predprimárne vzdelávanie. Povinné predprimárne vzdelávanie plní dieťa formou pravidelného denného dochádzania v pracovných dňoch v rozsahu najmenej štyroch hodín denne, okrem školských prázdnin. Týmto nie je dotknuté právo dieťaťa zúčastňovať sa na predprimárnom vzdelávaní v čase prázdnin.

Individuálne povinné predprimárne vzdelávanie - podľa §28b zákona č. 245/2008 Z.z. školský zákon. O individuálne vzdelávanie svojho dieťaťa môže požiadať zákonný zástupca riaditeľku materskej školy, do ktorej bolo dieťa prijaté.

Individuálne vzdelávať sa bude môcť dieťa pre ktoré bude predprimárne vzdelávanie povinné a:

a) jeho zdravotný stav mu neumožňuje účasť na povinnom predprimárnom vzdelávaní v kmeňovej materskej škole alebo

b) jeho zákonný zástupca alebo zástupca zariadenia o to požiada.

Ak zákonný zástupca požiada o povolenie individuálneho vzdelávania podľa písm. a), musí k žiadosti priložiť písomný súhlas všeobecného lekára pre deti a dorast. V tomto prípade individuálne vzdelávanie zabezpečuje kmeňová materská škola, ktorej riaditeľ rozhodol o povolení individuálneho vzdelávania, v rozsahu najmenej dve hodiny týždenne.

Dieťa predprimárneho vzdelávania, ktorému bolo povolené individuálne vzdelávanie podľa písm. b), zabezpečuje zákonný zástupca dieťaťa prostredníctvom: - osoby, ktorá má ukončené stredné všeobecné alebo úplné stredné odborné vzdelanie, alebo; - zariadenia podľa osobitého predpisu (§ 24 ods. 1 písm. c) a e) zákona č. 355/2007 Z.z. o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení zákona č. 40/2017 Z.z.).

Žiadosť zákonného zástupcu o povolenie individuálneho vzdelávania podľa písm. b) obsahuje:

a; meno, priezvisko, dátum narodenia, rodné číslo a miesto trvalého pobytu dieťaťa

b; obdobie, na ktoré sa má individuálne vzdelávanie povoliť,

c; dôvody na povolenie individuálneho vzdelávania

d; individuálny program vzdelávania vypracovaný v spolupráci s kmeňovou materskou školou, ktorý je súčasťou individuálneho vzdelávania dieťaťa

e; meno a priezvisko fyzickej osoby, ktorá bude uskutočňovať individuálne vzdelávanie, doklady o splnení kvalifikačných predpokladov podľa odseku 4 písm. a);  ak sa vzdelávanie zabezpečuje v zariadení podľa odseku 4 písm. b), názov, sídlo a identifikačné číslo organizácie.

Zákonný zástupca je povinný zabezpečiť absolvovanie overenia osobnostného rozvoja dieťaťa v termíne určenom kmeňovou materskou školou, ktorého dieťa má povolené individuálne vzdelávanie podľa písm. b).

Pokračovanie plnenia povinného predprimárneho vzdelávania.

Ak dieťa po dovŕšení šiesteho roka veku nedosiahne školskú spôsobilosť, riaditeľ ZŠ s MŠ rozhodne o pokračovaní plnenia povinného predprimárneho vzdelávania v materskej škole na základe písomného súhlasu príslušného zariadenia výchovného poradenstva a prevencie, písomného súhlasu všeobecného lekára pre deti a dorast a s informovaným súhlasom zákonného zástupcu alebo zástupcu zariadenia a žiadosťou zákonného zariadenia (žiadosť si vyžiada v kmeňovej MŠ). 

sam_1976.jpg
sam_6850.jpgRozhodnutie o  prijatí resp. neprijatí  do MŠ: Rodič si  príde   osobne do MŠ    prevziať  rozhodnutie(o  prijatí ale  aj o neprijatí  do MŠ,  ktoré je  potrebné  podpísať).

Potrebné doklady:

Žiadosť o umiestnenie dieťaťa nájdete v sekcii "Tlačivá na stiahnutie pre rodičov", alebo priamo v materskej škole, ktoré sú vydávané rodičom pred zápisom.